Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
“Βραδινό Σκασιαρχείο” Μουσική παράσταση από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου

Μετά την πολύ πετυχημένη πρώτη παρουσίαση της Μουσικής Παράστασης για μικρούς και μεγάλους «Βραδινό Σκασιαρχείο»,   που το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015 ακολουθεί η δεύτερη παρουσίαση το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 20:00 στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής στην οδό Χατζηαργύρη με Ρήγα Φεραίου.

Η παράσταση, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στέφανου Παπαδόπουλου, αποτελεί  μια παραγωγή του Δημοτικού Ωδείου Βόλου  της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου στο πλαίσιο του “ΧΕΙΜΩΝΑΝΘΟΥ” II.

Η διακεκριμένη υψίφωνος και καθηγήτρια μονωδίας του Δ.Ω.Β., Σύλβια Τσιμπανάκου, θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από όπερες και μιούζικαλ πλαισιώνοντας και ζωντανεύοντας την ιστορία. Στη Σύλβια Τσιμπανάκου ανήκει η επιμέλεια, ο συντονισμός και φυσικά η μουσική διδασκαλία. Η καθηγήτρια του Ωδείου αν και δεν έχει κλείσει ούτε χρόνο διδασκαλίας, έχει ήδη δημιουργήσει μία μεγάλη τάξη μαθητών (μέρος της οποίας συμμετέχει στη συναυλία) και μία χορωδία που ξεπερνάει τα 100 παιδιά (συμμετέχοντας σε μεγάλες και σημαντικές εκδηλώσεις του Δήμου), η ίδια έχει συμπράξει με μεγάλα σχήματα (όπως η Καμεράτα του Δ.Ω.Β.), και έχει φυσικά, συνεργαστεί με πολλούς φορείς του Δήμου υπό την σκέπη της Διεύθυνσης Πολιτισμού και όχι μόνο. Την αφήγηση θα την κάνει ο Δημήτρης Κουτσοδημήτρης. Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο του Ωδείου «Voice & Voices. Στο πιάνο συνοδεύει ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος. Η καλλιτεχνική Διεύθυνση ανήκει στον Ανδρέα Μιμαίο, καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Αξίζει να σημειωθεί πως και στη δεύτερη παράσταση, όπως και σε αυτή που προηγήθηκε, η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν και πως όλοι οι συντελεστές που αναφέρονται πιο πάνω συμμετέχουν αφιλοκερδώς καταθέτοντας το ταλέντο και τον πολύτιμο χρόνο τους προκειμένου να παρουσιάσουν μία παράσταση υψηλού επιπέδου.

Το «Βραδινό σκασιαρχείο» είναι ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται σε μια φανταστική χώρα του νότου στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι ζωές των ηρώων ξεδιπλώνονται μέσα από εικόνες μιας άλλης εποχής, πριν ανατείλει ο τεχνολογικός πολιτισμός στον οποίο έχουμε συνηθίσει. Μια εποχή παρακμής της παλιάς τάξης πραγμάτων όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τη θέση τους σε ένα νέο κόσμο που γεννιέται. Εν τούτοις όμως, οι δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν, όπως η προκατάληψη, η αποστροφή για τη διαφορετικότητα, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, μοιάζουν να καθρεφτίζουν τα δεινά των δικών μας καιρών. Οι πρωταγωνιστές αν και βαθιά σημαδεμένοι από την ταπεινή και ταπεινωτική παιδική τους ηλικία, θα επιδείξουν σπάνιες αρετές. Με δύναμη ψυχής, πίστη και αλληλεγγύη θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν από το αδιέξοδο του πεπρωμένου τους. Χάρη στη βοήθεια και την αγάπη κάποιων ανθρώπων, πιστών ακόμα στις διαχρονικές αξίες του ανθρωπισμού, θα διδαχτούν ότι έχουν κι αυτοί το δικαίωμα στην ύπαρξη και την αξιοπρέπεια, αλλά τα δικαιώματα κατακτώνται, δεν εκχωρούνται. Θα διαπιστώσουν ότι ο άνθρωπος δεν λυγάει ούτε από τον πόνο, ούτε από το βάρος του ζυγού, μα από την απελπισία. Θα αντιμετωπίσουν το σιδερένιο κλοιό της κοινωνίας προβάλλοντας τη δύναμη των συναισθημάτων τους, υπερασπίζοντας ακλόνητα τον έρωτα και τη δίψα τους για τη ζωή. Μια τυχαία, μυστική, βραδινή βόλτα των ηρώων, θα σηματοδοτήσει την απαρχή μιας μεγάλης κοινωνικής επανάστασης.
Η συγκεκριμένη παράσταση σηματοδοτεί την επίσημη εκδήλωση έναρξης του «ΧΕΙΜΩΝΑΝΘΟΥ» ΙΙ (www.wintersweetmusic.org), του ετήσιου κύκλου εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, που εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμματισμού της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, την επιμέλεια του οποίου κάνουν ο Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου Ανδρέας Μιμαίος μαζί με τον διεθνούς φήμης Βολιώτη πιανίστα Ντίνο Μαστρογιάννη.

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ